България Север

Братът на Томислав Дончев назначен в ОЗ „Озеленяване “ по настояване на кмета

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Управителят на общинското звено „Озеленяване“ Момчил Дончев, брат на вицепремиера Томислав Дончев, е бил назначен без провеждане на конкурс и без критерии, единствено по преценка и с пълната убеденост на кмета на Габрово Таня Христова.

Това стана ясно от думите на габровския градоначалник, която по-рано днес даде извънреден брифинт за журналисти, във връзка с изявление на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Кристина Сидорова, която каза в Парламента, че Габрово от години насам се управлява по модела „батко и братко“.

„Момчил Дончев е назначен от мен, в качеството ми на кмет, с пълната убеденост, че притежава професионални качества и може да се справя със задачата, която му е възложена да поддържа и развива зелената инфраструктура в нашия град“, заяви Таня Христова.

„Аз седя зад това назначение. Няма нужда да има провеждан конкурс. Длъжността не е конкурсна и не подлежи на провеждане на конкурс, съгласно Закона за избор на държавен служител. Изборът ми се базира единствено на неговите качества“, поясни кметът Христова.

Когато кметът на Габрово е назначила брата на Томислав Дончев за управител на общинското звено „Озеленяване“, разпореждащо се с близо 1 милион лева, вицепремиерът не е бил уведомен и по никакъв начин не е имал роля за постъпката на Таня Христова.

Кметът откровено заяви пред журналистите, че щом Томислав Дончев научил за назначението на брат си е бил категорично против, оставайки недоволен.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По какви критерии Момчил Дончев е бил назначен от Таня Христова не стана ясно от казаното, но кметът се мотивира с доказаните от негово такива във времето, с работата си в екипа на ОЗ „Озеленяване“. Христова беше категорична, че длъжностната характеристика и образователният ценз на Момчил Дончев отговарят на изискванията, тъй като той е инженер.

Оказа се още, че Мария Недева и Момчил Недев, съответно председател на ОИК и РИК в Габрово, всъщност са свидетели на гражданския брак между кмета Таня Христова и нейния съпруг, а не кръстници, защото няма църковен брак. „Това не е нарушаване на законите и не води до съмнения за изборните резултати.“ Христова уточни, че няма роднинска връзка с тях.

По думите на кмета свидетелят на гражданския й брак Момчил Недев, юрисконсулт сега на Здравната каса, е бил ангажиран на половин работен ден единствено по проект, като юрист и член на екип, но вече не работи в Общината.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На въпрос дали фирма, свързвана с бившия депутат и сега областен координатор на ПП ГЕРБ в Габрово Цветомир Михов е изпълнявала обществени поръчки на „Благоустрояване” и Общински пътнически транспорт Климент Кунев отговори, че изпълнител на услугите, които Общината ползва, е избран след съответната процедура, по Закона за обществените поръчки, а информацията може да бъде проверена.

„Изпълнител е НИМ Транс, а дали тя има нещо общо с бившия народен представител, не мога да кажа, тъй като управител на фирмата е съвсем друго лице. Дори го познавам, в крайна сметка живеем в град, където всички се познаваме. В документите, които в Община Габрово съществуват, това нещо не личи“, коментира Кунев.

Таня Христова и заместник – кметът Климент Кунев обявиха за невярно твърдението, че Мирослав Йорданов, директор на музея в Боженци, е съученик на Кунев.

Заместникът на Христова от своя страна каза още, че е станал част от нейния екип, повече от година след като сестра му Деница Ноева е заела поста началник на отдел „Проекти и икономическо развитие” в Общината. Уточнено бе, че тя не е подчинена на брат си Климент Кунев, а на другия зам. кмет Нела Рачевиц.

Кметът на Габрово обяви, че обмисля възможността да заведе дело срещу хората, отправили обвинения за назначенията на кадри в Община Габрово, като определи изнесените данни от народния представител Кристина Сидорова като лъжи.

Според Таня Христова цялата ситуация с твърденията, че Габрово се управлява по модела „батко и братко“, е водене на „партизанска война“ и предизборна кампания за местна власт в среда на мандата й, целящи да дискредитират качествените и работещи хора по места.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730