Изкуство и Общество

Турската армия готова да влезе в Сирия

Турските въоръжени сили са подготвени за провеждането на военна операция в северната част на Сирия, съобщи „Дейли Сабах“, позовавайки се на думи на говорителя на президентството Ибрахим Калън.

Той посочи, че армията има готовност да предприеме офанзива, ако Анкара сметне, че националната сигурност е застрашена от външни фактори.

Говорителят на Реджеп Ердоган визира град Африн, който е под контрола на Отряда за народна самоотбрана (YPG), който Турция разглежда като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия.

„Може да се намесим, ако е необходимо. Вече имаме готовност“, заяви Ибрахим Калън. Конфликтът между Турция и ПКК беше възобновен през 2015 година след кратко затишие.

Турските въоръжени сили остро се възпротивяват на възможността кюрдите в Сирия и Ирак да установят контрол над зони близо до границата с Турция. Поради тази причина те предприеха и операция „Ефратски щит“.

След нейния край Ердоган заяви, че не е изключена нова военна офанзива. Турция се противопостави и на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан. Въоръжени сили на южната ни съседка струпаха войска близо до границата с Ирак в дните преди допитването.