България Север

Плевенска хард рок група с първа авторска песен и клип (видео)

В състава на RPM са четирима студенти, живеещи в ритъма на музиката

Те са млади, перспективни и интелигентни. Студенти са и бъдещите им професии вдъхват респект. Истинската им страст, обаче, е музиката. И то онази част от нея, която има твърде малко, но яростно пристрастени привърженици – хард рок и хеви метъл. Преди броени часове излезе първото им авторско парче с професионално заснет видеоклип – Taking you down. А те са RPM Revolutions Per Minute.

Групата

Георги Кирицов е на 20 години, завършил е Математическата гимназия в Плевен и сега е втори курс медицинска физика в СУ „Св. Климент Охридски”. Свирил е на пиано, след това на китара, сега е сериозният бас на групата. Ивайло Първанов е израснал в Лондон. Сега учи в МУ – Плевен, пети курс медицина. В Англия е свирил в голяма банда, но доста по-твърд метъл. Иво Гълъбов учи трети курс право в СУ и е китаристът на групата. Бил е ученик на известния плевенски учител по китара Любомир Анов. Недко Гешев – гласът на RPM, учи строително инженерство четвърти курс. Заедно свирят от 8-9 месеца.

След едно общо участие с Иво бяхме решили, че ще имаме група. Известно време търсехме барабанист, докато чрез познати намерихме Ивайло – току що напуснал предишната си група, с което извадихме голям късмет, разказва Недко. Той единствен се е познавал с всички преди да се съберат.

Абревиатурата на групата показва, че освен музиката, която свирят, момчетата имат още едно общо хоби – автомобилите. Освен това абревиатурата стои добре за лого и е запомняща се.

Стилът е бил ясен отначало – хард рок и хеви метъл, на една вълна са всички. Въпреки че могат и са свирили различни стилове. Най-вече като бенд в „Шоуто на играчите” по BIT, където водещите също са плевенчани.

Първата авторска песен „Taking you down“

„Музиката е на Иво Гълъбов. Прати ми едно демо около минута, много ми допадна. Всички бяхме единодушни, че ще го направим на песен. Текстът написах аз. Постоянно слушах музикалния откъс, докато ми дойдат подходящите думи”, споделя Недко. Записването на песента, естествено, изисква средства и то много. Със спонсорите не се получават нещата. И тогава на помощ идват приятелите. Всичко е на професионално ниво. Записът правят в софийско студио, миксирането е на талантливия български музикант Симеон Лозанов – Monyx. Гласът е записан в студиото на Максим Горанов – техен добър приятел. За клипа им помагат също приятели, които имат фирма. Режисьор прави сценария и контролира снимките, които се заснемат с професионални камери. Повече от 12 часа е заснемането, но резултатът е повече от удовлетворяващ.

Има ли достатъчно много млади хора, които слушат такава музика? Не са толкова, колкото би ми се искало да бъдат, констатира Недко. „По някога си мечтая да сме в 80-те, защото тогава всички са слушали такава музика. Младежите сега се увличат по различен стил музика. А българският бизнес подкрепя това, което е доходоносно за него”, отбелязва той.

Засега парчето ще се върти в Z-Rock и в интернет сайтове за по-твърда музика. И в участията, които предстоят на RPM – в Плевен, София и където още ги поканят. Купонът е гарантиран.

Материалът Плевенска хард рок група с първа авторска песен и клип (видео) е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.