Изкуство и Общество

Германия иска безопасна АЕЦ в Беларус

Германия приветства усилията на Беларус да осигури безопасността на строящата се АЕЦ. Това заяви в интервю за „Интерфакс-Запад“ посланикът на Германия в Беларус Петер Детмар, отговаряйки на въпрос дали Германия, както Литва, е обезпокоена във връзка с реализацията на този проект. „Приветстваме това, че Беларус прави стрес-тестове“, заяви Детмар.

Той напомни, че както се очаква, през октомври Беларус ще предаде на Европейската комисия националния доклад с резултатите от стрес-тестовете, проведени в строящата се Беларуска АЕЦ. „Не мога да предвидя в коя част отчетът ще бъде подложен на критика и какви недостатъци биха могли да бъдат отбелязани във връзка с безопасността на АЕЦ. Това трябва да кажат специалистите. Но фактът, че страната, в сътрудничество с ЕС, провежда стрес-тестове, е много важен момент за формирането на доверие към Беларус“, каза посланикът.

„Освен това, аз имам наблюдения колко интензивно се провежда сътрудничеството между Беларус и МААЕ във Виена. Всичко това показва, че темата за безопасността е приоритет и за Беларус. Факт, който ние можем само да приветстваме“, отбеляза Детмар.