България Север

Днес е Международен Ден за превенция от природните и стихийни бедствия

Природното бедствие е явление, неподлежащо на контрол от човека, което води до значителни човешки и/или материални загуби

На 8 октомври се отбелязва Световен ден за превенция на природните и стихийни бедствия. Типични примери за природни бедствия са вулканичните изригвания, земетресенията, наводненията, лавините, тропическите циклони.

Размерът на загубите обикновено зависи от подготвеността на хората и от способността им да реагират адекватно на бедствието. Това разбиране се изразява с популарната фраза, че „бедствията възникват, когато опасността се съчетае с уязвимост“.

Природно бедствие е всяко природно явление като земетресение, наводнение, свличане на земни пластове, бури, снежни виелици, лавини, специфични пожари, продължителни суши и епидемии. Характер на бедствие имат радиационното, химическото и бактериологичното заразяване, когато са причинени жертви и тежки материални щети на собствеността или са застрашени здравето и живота на населението.

Що е превенция на природно бедствие? Някой вероятно веднага ще каже, че природните бедствия се непредвидени и нашите действия или бездействия нямат никакво значение. Това, разбира се, далеч не е така. Винаги всичко зависи от подготвеността на хората и от способността им да реагират адекватно на бедствието и колкото са по-подготвени и по-адекватни са техните действия, толкова по-малък е размерът на щетите. Също така много човешки дейности могат да доведат до големи загуби, без да са природни бедствия, а в други случаи могат да задействат разрушителната сила на природата, като наводненията при скъсване на язовирна стена или горските пожари вследствие на умишлено или неумишлено поведение.
Затова не трябва да забравяме, че нашето поведение винаги има последици и също така, че информираността е изключително важна и понякога дори животоспасяваща. (източник: факти.бг)

В Армения 8 октомври е Ден на танкиста. Бурунди – Ден на Независимостта (1962). Китай, Хонг Конг – Ден на Административната област Хонг Конг (1997). Перу – Годишнина от битката при Ангамос. Руанда – Ден на Независимостта (1962). Сомалия – Ден на Основаването на Републиката (1960). Украйна – Ден на юриста. Хърватия – Ден на независимостта (от Югославия, 1991 г., официален празник).

Събития в световната история:

927 г. – Българската църква е обявена за автокефална

927 г. – С тържествена сватбена церемония в Константинопол е сключен бракът между византийската принцеса Мария Лакапина и българския цар Петър I.
927 г. – Българската църква е обявена за автокефална църква и за първи български патриарх е избран Дамян – архиепископ на Дръстър (Силистра).
1075 г. – Димитър Звонимир е коронован за крал на Хърватия.
1582 г. – Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.
1600 г. – Сан Марино приема конституцията си.
1813 г. – Подписан е Договорът от Рийд между Бавария и Австрия, с който Бавария слага край на членуването си в Рейнския съюз.
1856 г. – Избухва Втората опиумна война между няколко западни държави и Китай.
1871 г. – Избухват четири големи пожара по бреговете на езеро Мичиган, включително Големият пожар в Чикаго, в които загиват 2500 души, а над 100 хиляди остават без дом.
1879 г. – Назначен е първият главен равин в Княжество България – Гавриел Алмознино.
1879 г. – Гюла Андраши подава оставка от поста външен министър на Австро-Унгария.
1900 г. – Открита е жп линията Русе – Търново (130 км).
1939 г. – Адолф Хитлер подписва в Берлин декрет за присъединяване на западна и северна Полша към Третия Райх.
1944 г.- България във Втората световна война: С настъпление на 1ва,2раи 4та български армии в Югославия – Сърбия и Вардарска Македония срещу отстъпващата от Гърция германска войскова група „E“ започва първият период от участието на България във водената срещу [Нацистка Германия]] Отечествена война на България.
1952 г. – При железопътна катастрофа на три влака в северозападен Лондон загиват 112 души, а над 200 са ранени.
1960 г. – Народна република България установява дипломатически отношения с Република Куба.
1961 г. – Народна република България признава Сирия и установява дипломатически отношения с нея.
1963 г. – Народна република България подписва търговска спогодба с Канада.
1967 г. – Партизанският командир Че Гевара и неговите сподвижници са заловени край Ла Игера в Боливия.
1980 г. – В Париж е открита изложбата 1300 години България.
1982 г. – Полша разпуска синдиката „Солидарност“, което слага край на първия в Източна Европа експеримент в профсъюзната демокрация.
1991 г. – Парламентът на Хърватия прекратява контактите с Югославия и страната става напълно независима.
2005 г. – При Кашмирското земетресение в контролираната от Пакистан част на областта загиват над 57 хиляди души, 78 хиляди са ранени, а 3,3 милиона остават без подслон.

Материалът Днес е Международен Ден за превенция от природните и стихийни бедствия е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.