Изкуство и Общество

Луизиана си отдъхна: Ураганът „Нейт“ пощади Ню Орлиънс (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ураганът от първа категория „Нейт“ не засегна сериозно Ню Орлиънс и обявеният по-рано полицейски час бе отменен, предаде CNN.

Въпреки това кметът Мич Ланрю препоръча на гражданите да не излизат по улиците до сутринта заради силните ветрове.

Множество барове и клубове по прочутата „Бърбън стрийт“ останаха отворени въпреки полицейския час, макар по улиците да имаше по-малко хора отколкото в типична събота вечер за града, известен с партитата, продължаващи по цял нощ.

„Нейт“ излезе на брега в слабонаселен район в устието на река Мисисипи, носейки силни ветрове и проливни дъждове. Стихията обаче отслабна и така и не достигна втора категория, както прогнозираха синоптиците. Предвиждат се 7 до 15 см валежи, а в някои изолирани места и 25 см. Ветровете леко отслабнаха до 137 км в час.

Очаква се ураганът отново да излезе на суша край Билокси, щата Мисисипи, заплашвайки да наводни офиси и жилища. Някои крайбрежни хотели и казина са евакуирани.

В щатите Луизиана, Флорида и Алабама заради урагана бе въведено извънредно положение, като в редица крайбрежни райони на Луизиана и Флорида беше обявена задължителна евакуация. Няколко летища в южните щати временно спряха работа.

В Коста Рика и Никарагуа „Нейт“ вече отне живота на повече от 20 души.