България Север

Мечето Джими е преминало над 600 км, сочи GPS предавателя му

снимка: НП „Централен балкан“

На 7 юни т.г., служители на Национален парк „Централен Балкан“ и експерти от Сдружение за дива природа „Балкани“ освободиха двугодишното мече Джими от бракониерска примка край с. Осетеново.

Поставен му бе GPS-GSM нашийник и бе отведено на безопасно място в парковата дирекция. Оттогава сигналите, които изпраща мечето, разказват за неговите странствания.

След като прекарва известно време край горите между подбалканския път и границата на парка, мечето предприема пътешествия във високата планина.

През август разузнава дебрите на резерват „Джендема“. От началото на септември сигналите са от Националния парк – спуска се в Тъжанското ждрело, изкачва се до Кадемлийското пръскало и продължава южно от масива Триглав.

Връща се и поема на север, пресича пътя с. Тъжа – гр. Априлци, за да се озове край Острешка река. Около седмица се задържа в района между Острец и Видима, след което се отправя на изток и за 14 часа се озовава в горите край Батошевския манастир и продължава към Габровския балкан.

През втората половина на септември прехвърля билото на планината и обхожда южните склонове под вр. Бузлуджа. Продължава на югоизток и обикаля в горите край селата Горно и Долно Изворово и Селце.

В първите дни на октомври малкият мечок е отново във високата планина, южно от вр. Бузлуджа. За времето от 7 юни досега мечето пътешественик е преминало над 600 км, сочат данните от GPS-GSM предавателя.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730