Изкуство и Общество

Ще се изтеглят ли САЩ от Турция?

През последните дни прехвърчаха дипломатически искри между Турция и САЩ заради ареста на служител на американското консулство в Истанбул. Ще се отрази ли това на военните операции на САЩ на турска земя?

От Пентагона обявиха, че настоящите дипломатически отношения между двете страни няма да се отразят на военните операции или на броя на военнослужещите, съобщи „Дейли Сабах“.

„Мога да потвърдя, че турската авиобаза „Инджирлик“ продължава да играе важна роля в НАТО и за коалиционните усилия“, заяви говорителят на Пентагона Робърт Манинг.

Той посочи, че Турция е близък съюзник на САЩ и от американските въоръжени сили ще продължат сътрудничество си с турските военни.

По-рано днес турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Турция няма да иска разрешение от Щатите, за да арестува заподозрени в тероризъм лица.

Отношенията между Анкара и Вашингтон се влошиха след опита за военен преврат през миналата година. Турция поиска екстрадирането на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен, но не получи положителен отговор.