Бизнес и Политика

Световен лидер се обяви срещу криптовалутите

Използването на криптовалута носи сериозни рискове за икономиката, дава възможност да се перат пари, да се укриват данъци, да се финансира тероризмът и да се разпространяват спекулативни схеми. Това е мнението на президента на Русия Владимир Путин.

На заседание относно темата за виртуалните валути той отбелязва, че внедряването на цифрови технологии във финансовата и банкова сфери са актуални за целия свят, тъй като се разкриват нови възможности. „В някои държави криптовалутите станаха и продължават да стават пълноценно платежно средство и инвестиционен актив. В същото време обаче използването на този вид валута носи сериозни рискове” казва руският президент.

Виртуалната валута допуска неограничен кръг анонимни субекти. Купувачите й могат да бъдат въвлечени в противозаконни схеми, а обезпечение за тях не съществува. „В случай на пробив в системата и образуването на „балон”, както е модерно да се говори сега, няма да има юридически отговорни субекти. Това е много сериозен въпрос, който трябва да имаме предвид, когато обсъждаме темата”, допълва Путин.