Изкуство и Общество

Дания се превъоръжава заради руската заплаха

Правителството на Дания иска да увеличи с 20 на сто разходите си за отбрана през следващите пет години в отговор на нарастващата военна активност на Русия в Източна и Северна Европа, предаде Reuters.

В съобщение на кабинета се казва, че „Русия инвестира много в своите въоръжени сили и извършва мащабни военни маневри край Балтийско море и границите на балтийските страни, при което пренебрегва международните норми и принципи“.

Затова правителството предлага 20-процентно увеличение на отбранителния бюджет, което да се осъществява постепенно за петгодишен период. Абсолютното повишаване на военните разходи до 2023 г. би възлизало на около 4,8 милиарда датски крони (762 милиона долара).

Миналата година Русия разположи в своята Калининградска област на Балтийско море балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави, както и система за противоракетна отбрана С-400. Ракетите могат да достигат Копенхаген.

Москва отхвърля опасенията на западните правителства, като ги обвинява, че „раздухват истерия“ около последните мащабни руски военни учения.

Според плана на датското правителство, който трябва да бъде одобрен от мнозинството в парламента, ще бъде сформирана нова бригада от 4000 войници, която ще оперира в балтийския и северноевропейския регион. Тя ще разполага с ракети „земя-въздух“, танкове, артилерия и средства за борба с подводници.

Премиерът Ларс Льоке Расмусен каза на пр…