Изкуство и Общество

Кюрдите в Сирия искат петрола

Кюрдите в Сирия се опитват в съперничество със сирийската армия да поемат контрола върху петролните залежи. Това заяви сирийският външен министър Уалид ал Муалем, който е на посещение в Русия, предаде Reuters.

„Те знаят много добре, че няма да им позволим при никакви условия да нарушат нашия държавен суверенитет“, каза сирийският министър на срещата си с руския първи дипломат Сергей Лавров в черноморския курорт Сочи.

„Кюрдите са опиянени от помощта и подкрепата на САЩ, но трябва да разберат, че тази подкрепа няма да продължи вечно“, подчерта Муалем.

По думите му оглавяваната от САЩ антитерористична коалиция методично разрушава всичко освен терористите от „Ислямска държава“. Жертва на американските въздушни удари по думите му са станали „хиляди сирийски граждани“ в провинциите Рака и Дейр аз Зур. Те също така разрушават методично инфраструктурата на страната, каза министърът.

Лавров увери сирийския си гост, че Москва ще се противопоставя на „голословните обвинения“ срещу Дамаск, че използва химическо оръжие. По думите на руския министър въпросът за употребата им постоянно се политизира в ООН.