Изкуство и Общество

Турция към САЩ: Нямаме нужда от вас!

Турският президент за пореден път разкритикува САЩ и заяви, че ако американците не приемат страната такава, каквато е, но „Турция няма нужда от вас“, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Държавният глава призова Вашингтон да се „върне към разума“. Коментарът му е направен на фона на дипломатическата криза между двете страни, предизвикана от ареста на служител на американското консулство в Истанбул.

Ердоган хвърли вината за влошените отношения между двете страни на американския посланик, но въпреки това призова Вашингтон да направи стъпки за коригиране на случилото се.

„Ние сме Република Турция и вие ще го приемете. Ако пък не го направите, тогава съжалявам, но не се нуждаем от вас“, заяви Реджеп Ердоган.

Според турския президент „хунта“ в американската бюрократична машина иска да развали отношенията между двете страни. Ердоган смята, че тя е свързана с предишната администрация в лицето на Барак Обама.

Турските власти смятат, че в американските дипломатически представителства работят лица, близки до гюленистката организация „Фето“. След опита за военен преврат Анкара обвини живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането на пуча.