България Север

Проф. Ивайло Мирчев и неговите упражнения по живопис в Арт център Плевен

Изложбата „Конферанс 7“ откри издателят Иван Гранитски

„Колкото повече остарявам, толкова повече експериментирам. Бях  по-константен и последователен в по-ранните си години, сега мога да си позволя да правя каквото си искам и това и правя”. Това сподели проф. Ивайло Мирчев при откриването на изложбата му „Конферанс 7 – упражнения по живопис” в Арт център Плевен. Заглавието на изложбата той обясни с термина, който се използва при обсъждането на готовата продукция на студентите в учебната практика. 7, защото това е седмата поредна изложба „Конферанс”. Показани са около 20 картини масло и 6 графики.

„Опитвам съвсем нови неща, вдигнах цветността. Преди бях много по-смирен и монохромен. Сега използвам много повече бялото и черното, има драматургичен патос в организацията на картината. Правя едни експерименти, гротески, които и за мен са още неустановени. Не съм сигурен дали е добро, но не ме и интересува”, с усмивка се самоанализира авторът. Не скрива, че има сантимент към Плевен и много приятели сред плевенските художници, а местната група е една от най-добрите в България. Не на последно място е и респектът му към акад. Светлин Русев, който е негов духовен наставник.

Предствянето на автора в Плевен направи издателят Иван Гранитски. „В тази серия упражнения  по живопис на Ивайло Мирчев виждаме една изключителна активност на автора през последните години да проникне в скритите параметри на формите, на материята, в играта на багрите и цветовете. Различен и полюсен в своите търсения, той показва серия пейзажи пасторални и лирични – дървета и морави вечер или призори, за да може да се види богатството на сенките и на светлините; закачливи творби  с общо заглавие „Цигански работи”, където виждаме умилителни каручки с кончета и едва загатнати силуети. До тях виждаме една друга част картини, които са иронични и направо гротекстни негови видения, отразяващи болката на човека, отчаянието, отчуждението в един изострен, оголен вариант. Това не са търсения само във формата, но предимно в съдържанието и затова тези негови поредни упражнения по живопис  развиват таланта на Ивайло”, отбеляза Гранитски. Приятелството между двамата датира от близо четири десетилетия. Този период има и своето графично изражение в албум, издаден от издателство „Захарий Стоянов”, съдържащ избрани творби на Ивайло Мирчев – своеобразна ретроспекция на неговите разнообразни творчески търсения през  годините.

Натиснете тук за да видите презентацията.

Материалът Проф. Ивайло Мирчев и неговите упражнения по живопис в Арт център Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.