България Север

Грамота Майстор на психологическата фантастика получи плевенският автор Стефан Кръстев

В Плевен беше представен седмият том на Алманах „Фантастика“

Грамота Майстор на психологическата фантастика получи плевенският автор Стефан Кръстев при представянето на седмия том на Алманах „Фантастика“ в Плевен. Стефан е „главният герой” в изданието с няколко свои произведения. В залата на Регионална библиотека „Хр. Смирненски” приятели и почитатели на фантастичния жанр в литературата разговаряха с Атанас Славов – председател на Дружеството на българските фантасти, и един от редакторите – Калин Ненов.

Славов поясни, че дружеството не е само литературна организация и в нея членуват художници-фантасти, кино дейци, работещи в областта на фантастиката, скулптори – всички, които се изявяват в областта на фантастиката в различните изкуства. В Дружеството на фантастите има и раздел Фантастология, който се занимава с теорията, както и чисто научен раздел, който се ръководи от футуролога доц. Васил Симов.

В Алманах „Фантастика“ има всички направления на фантастиката и прилича много на всички световни списания, които се занимават с темата, но в него има и рубрика, която е уникална и единствена само за него. Това е рубриката „Изгревът на следващото“ – без цинизъм и антиутопизъм, територия на търсенето на позитивния изход към бъдещето, поясни Атанас Славов.

Калин Ненов,  заедно с Атанас Славов, е един от създателите и основните двигатели на „Човешка библиотека“. Това е преди всичко читателска общност от хора, които „дишат и се поят“ чрез книги и които периодично издават книги, поясни той. Част от дейността им е организирането на конкурсите „Копнежи“, които са без състезателно начало: „Искаме да наградим и насърчим колкото може повече хора, които искат да се занимават с творчество и в момента, до края на октомври се провежда шестият ни „Копнеж за растящо творчество“, който е за автори до 27 годишна възраст, съобщи Ненов. В него няма ограничения за тема и жанр – може да се участва с разкази, откъси от романи, пиеси, стохотворения и есета. „Копнежи“ е част от една по-голяма кампания за подготовка на автори, които ще бъдат преведени на други езици, след което ще бъде направен опит да се реализират в чужбина. Експеримент с ученици, които заедно пишат роман, показва още един оптимистичен аспект от „развиващия се човек”. Те разказаха за някои от любопитните и успешни свои проекти, а срещата прерасна в обсъждане на книги, автори и филми, а обещание за продължение, защото темите са неизчерпаеми.

Материалът Грамота Майстор на психологическата фантастика получи плевенският автор Стефан Кръстев е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.