Изкуство и Общество

Да прекараш 23 години в затвора заради… грешка

Американец беше пуснат на свобода след 23 години, прекарани в затвора заради съдебна грешка. Той неправилно е бил обвинен в убийство, което не е извършил.

През 1994 година Ламонт Макинтайър, тогава на 17 години, е арестуван в щата Канзас по обвинения в двойно убийство, пише „Вашингтон поуст“. Съдът му дава две доживотни присъди, но без реални физически доказателства за вината му. Американецът е осъден единствено по свидетелски показания.

През годините Ламонт Макинтайър продължава да твърди, че е невинен и е вкаран в затвора по погрешка. След близо четвърт век неговото дело беше внесено отново в съда за преразглеждане.

Прокурорът по него оневини осъдения на две доживотни мъж, който вече е на свобода. Свидетелските показания, които са вкарали Макинтайър в затвора, впоследствие са били оттеглени.

„Хубаво е навън“, бяха първите думи на освободения затворник. Майката на Макинтайър изрази щастието си, когато видя своя син, и благодари на всички, които „през годините продължаваха да вярват, че е невинен“.