Изкуство и Общество

Австрия зави надясно (СНИМКИ)

Австрийските избиратели предпочетоха завой надясно на парламентарните избори. Те дадоха победата на консервативната формация на младия политик с антиимигрантски позиции Себастиан Курц. Неговата Австрийска народна партия печели 31,6 на сто от гласовете, което е със 7 на сто повече от предишните избори през 2013 г.

„Мога да ви обещая, че ще се боря с всички сили да променя страната“, заяви 31-годишният австрийски външен министър пред огромно множество партийни симпатизанти, предаде Reuters. Ако Курц успее да състави коалиционен кабинет, той ще е най-младият правителствен лидер в Европа.

Курц беше фаворит в социологическите допитвания благодарение на обещанията си да намали броя на бежанците и на работниците от по-бедните европейски страни.

Крайнодясната опозиционна Партия на свободата, която се обявяваше за строга имиграционна политика още преди Курц да заеме хардлайнерски подход, е на второ място с 27,4 на сто от гласовете, плътно следвана с 26,7 процента от левоцентристката Социалдемократическа партия, която досега управляваше в коалиция с Народната партия.

„Резултатите показаха, че ние заехме централно място в обществото. Ние сме онези, които доминират в политическите дебати“, обяви лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрасе.

Неговата партия се опитваше да смекчи радикалната си риторика и да заеме по-малко негативна позиция към ЕС с намерението да влезе в правителството …