Изкуство и Общество

Берлин: Атина лъже за бежанците

Германският в. Welt am Sonntag твърди, че Гърция „фабрикува“ неверни данни за бежанците, а България се превръща в значителна транзитна страна за мигранти и бежанци.

В публикация, цитирана от гръцкото издание News.in, вестникът посочва, че всеки месец в Германия пристигат, най-вече през Балканите, 15 хиляди желаещи убежище.

Засилените полицейски проверки по границата между Гърция и Македония са довели до създаването на „алтернативни миграциони пунктове“, най-значимите от които са транспортът по въздух и коридорът, който минава през българо-турската граница, отбелязва Welt am Sonntag.

Изданието упреква и властите в Атина заради недостатъчната охрана на границите на страната и заради предоставяна от тях невярна представа за реалните мащаби на миграцията.

В статия на челна страница Welt am Sonntag пише още, че макар балканският маршрут да се смята за затворен, около 15 хиляди мигранти пристигат всеки месец във Федералната република и то най-вече през балканските страни.

Една от причините е, че страни-членки на ЕС, като Гърция и България, не охранявали в достатъчна степен външните си граници, като по този начин разрешавали на бежанци, противно на приетите норми в съюза, да продължат пътуването си до Централна Европа. Много от тях стигат до ФРГ.

Позовавайки се на германски източници по сигурността и на европейски дипломати Welt am Sonntag твърди още, че гръцкото правителство давало неверни…