Изкуство и Общество

Смъртоносна буря удари Ирландия (СНИМКИ)

Тропическата буря „Офелия“ връхлетя Ирландия и взе жертви. Двама мъже и една жена загинаха заради опустошителното въздействие на природната стихия, съобщи Би Би Си.

Жената и един от мъжете са загинали при отделни инциденти, когато дърво се е стоварило върху техните автомобили. Другият мъж пък е починал, след като се опитал да отреже паднало дърво с моторна резачка.

„Скай нюз“ съобщи, че всички училища на територията на Ирландия са затворени. Стотици хиляди домове и бизнес сгради останаха без електрозахранване заради бурята.

Британският премиер Тереза Мей предложи помощ на ирландския министър-председател Лео Варадкар. Това е най-страшната стихия в страната за последните години. Няколко хиляди жители на Уелс също останаха без ток, след като бурята „Офелия“ повали дървета и засегна електропреносната мрежа. Образуваха се и огромни вълни.

Британските медии сравниха „Офелия“ с „Голямата буря“ от 1987 година, връхлетяла точно преди 30 години Обединеното кралство с ураганни ветрове. Очаква се епицентърът на бурята да премине над цялата територия на Ирландия, след което през нощта да се насочи към Западна Шотландия.