Изкуство и Общество

Защо в Япония са рядкост убийствата с огнестрелни оръжия?

Продажбата на огнестрелни оръжия води след себе си големи рискове – особено когато е занижен контролът. По-рано през този месец десетки бяха убити при безразборна стрелба в американския град Лас Вегас. По-късно стрелецът се самоуби.

Япония е страна с население от 127 милиона души, но смъртните случаи, причинени от огнестрелно оръжие, рядко надвишават десет годишно, пише „Бизнес инсайдър“.

Американците могат да последват примера на азиатската страна, която е отличник по този показател. На какво се дължи това обаче? Основната причина е стриктният контрол при продажбата на пушки. Пацифистката култура, вкоренена в японското общество, също играе важна роля.

След Втората световна страна, която Япония губи, пацифизмът се превръща във водеща философия на японците. Полицейските служители започват да носят оръжие едва през 1946 година.

Постепенно японските власти облекчават ограниченията за цивилни граждани, но контролът остава все така драконовски. Ако някой иска да притежава оръжие, то той трябва да премине психологичен преглед. Властите проверяват също дали има чисто досие и се срещат с негови близки и роднини, за да се уверят, че не представлява риск за околните.

В мерките е включен и целодневен курс за обучение, писмен тест и практически тест, на който трябва да се постигне точност от 95% при стрелбата по мишени. Ако японец иска да продължи да притежава огнестрелно оръжие, то трябва на всеки три години да минав…