България Север

Румен Петков: Отношението на правителството към честването на 140 години Плевенска епопея е унизително

Писмата на кмета за отпускане на целеви средства остават без отговор

Отношението на правителството към честването на 140 години Плевенска епопея е унизително. Това заяви днес на пресконференция Румен Петков, член на Инициативния комитет за честванията на годишнината. Той припомни, че кметът Георг Спартански е изпратил две писма – през март до служебното правителство на Огнян Герджиков, и в края на месец май до премиера Бойко Борисов, с молба за отпускане на целеви средства за ремонт на паметниците на признателността.

В писмото си кметът припомня значението на Плевенската епопея за Освобождението на България и добавя, че всички събития, включени в програмата, ще се осъществят с медийното партньорство на Българската национална телевизия и Българското национално радио.

„С убеждението, че във Ваше лице, Уважаеми Господин Борисов, също ще намерим съмишленик в начинанията ни, посветени на мащабните чествания, се обръщам с молба за оказване на финансова подкрепа от Министерския съвет на Република България за тяхната цялостна реализация.

В Бюджета на Община Плевен са предвидени средства за отбелязване на годишнините, които ще бъдат достатъчни единствено за обезпечаване на културните събития от богатата ни юбилейна програма. Необходими са ни средства и за привеждането в достоен вид на знакови обекти, свързани с увековечаването на Плевенската епопея: Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец“, къща музей „Стоян Заимов“ в Скобелевия парк, монумент „Победа“ при изхода от Плевен към София, монумент „Донски казаци“ при изхода от Плевен към Русе, монумент „Скобелев отряд“ при изхода от Плевен към Ловеч, монумент в с. Гривица, къща музей „Цар Освободител Александър II“, подхода към Скобелевия парк, както и за възстановяване на посетителския център при Панорама „Плевенска епопея 1877 г. „. Общата сума за ремонтните дейности съгласно изготвените количествено-стойностни сметки за всеки един от обектите възлиза на 1 137 894.30 ле. Същата не е във възможностите на Община Плевен поради ограничения финансов ресурс.

В тази връзка ще бъдем искрено благодарни, ако ръководеното от Вас, Уважаеми Господин Министър-Председател, Правителство на Република България окаже така необходимата ни помощ”, гласи писмото на Спартански.

Получен е един отговор – от временното правителство, който според Петков е повече от унизителен: „Със ЗДБРБ за 2017 г., в целевите разходи по централния бюджет, не са предвидени средства за тази цел и няма нормативно основание за отпускане на допълнителни средства за финансиране на посочените дейности. Съгласно чл. 127 от Закона за публичните финанси (ЗПФ), капиталовите разходи, извън тези, финансирани за сметка на целевата субсидия за капиталови разходи и други трансфери от държавния бюджет, могат да се извършват за сметка на приходи по бюджета на общината, при спазване изискванията на ал. 2 и 3 на съшия член, както и чрез поемането на дълг по реда на Закона за общинския дълг, при спазване на приложимите за общините фискални правила и ограничения по ЗПФ.” Отговор от сегашното правителство няма.

„Недопустимо е правителство с четирима министри от Плевен, единият от които на финансите, и с девет депутати, да не инициира поне един разговор с членове на Кабинета за тази годишнина. 100 улици по целия свят носят името на Плевен, само за българското правителство Плевенска епопея няма”, подчерта Румен Петков.

Материалът Румен Петков: Отношението на правителството към честването на 140 години Плевенска епопея е унизително е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.