Изкуство и Общество

Иракската армия превзе петрола на кюрдите

Иракските войски взеха контрол над всички петролни находища, завзети от кюрдите след 2014 година, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Операцията в Киркук беше от стратегическо значение за иракските правителствени сили.

Вихрената военна операция нанесе удар по мечтите на кюрдите за независимост от Ирак. Киркук има стратегическо значение както за кюрдските милиции, така и за правителствените сили на Багдад, защото районът е богат на петрол.

Кюрдските бойци бяха изтласкани от центъра и покрайнините на важния град. Военната офанзива беше предприета след референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, който беше остро осъден от Багдад и съседките на Ирак.

Двудневната операция засили и позицията на иракския премиер Хайдер ал Абади, който надхитри кюрдските лидери. Кюрдските бойци отстъпиха всички заемани райони без съпротива. Иракският министър-председател заяви, че референдумът вече е в миналото.

Въоръжените сили на Ирак обявиха, че под тяхно управление са всички петролни ресурси на държавната Северна петролна компания. Кюрдските бойци започнаха изтегляне и от други богати на петрол райони след офанзивата в Киркук.

Съединените щати изразиха безпокойство от случващото се и призоваха и двете страни в спора да намалят напрежението чрез диалог. Турция, от своя страна, похвали действията на иракската армия. Турските власти се изказаха остро за референдума и възможността за независима кюрдска територия близо до тяхната граница.