Изкуство и Общество

Ленин, Сталин и готвачката

Най-ранният ми спомен за Великата октомврийска социалистическа революция е от прогимназията: учителят ни по история забраняваше да съкращаваме това име, което беше толкова мъчително за изписване с писалка (химикалките също бяха забранени поради недостатъчна уважителност към учебния процес!). Разхождайки се между чиновете, въпросният учител пляскаше зад врата всеки ученик, който се изхитряваше да си спести ритуалното усилие и пишеше просто ВОСР.

Това относно „велика“. За „октомврийска“ се чудехме защо се празнува през ноември и как така една революция може да е по „стар стил“. Думата „социалистическа“ пък се разискваше чак до университета: социалистическа, ама всъщност комунистическа, различна от реакционните социалдемокрации. Злонамерен виц обясняваше, че социализмът бил преход от капитализъм към капитализъм прим. Както се и оказа.

Фантазии и реалности

Най-трудна си остава думата „революция“. Според десните, събитията в Петроград са преврат – една мъглявина от леви партии, съсредоточена около няколко големи града, взима насилствено властта и постепенно най-агресивните болшевики успяват да се саморазправят с останалите. Впрочем, тяхната численост нараства десет пъти от Февруарската революция (насочена срещу феодалните порядки и катастрофалните последици от войната) до „Великия октомври“, което говори не за стабилизирана социална база, а за лавинообразен процес на радикализац…