Изкуство и Общество

Руски кмет призова: Не бийте чужденците!

Кметът на Калининград Александър Ярошук отправи любопитен призив към своите съграждани в месеците преди Световното първенство по футбол, което ще се проведе в Русия догодина, съобщи „Интерфакс“.

Кметът на големия руски град очаква между 70 000 и 100 000 туристи. В Калининград ще се изиграят четири двубоя от първенството, което се очаква с огромен интерес.

Александър Ярошук призова жителите на града да не бият чужденците и да покажат гостоприемство. Той дори заяви, че ще е най-добре за местните по време на мачовете да напуснат града и да се насладят на почивка в околностите.

„Ако знаете английски, помогнете на чужденците“, каза още градоначалникът. Футболните мачове ще се изиграят на стадион „Арена Балтика“, който е с капацитет от близо 35 000 места.

Сигурността на чужденците ще е едно от най-големите предизвикателства за руските сили за сигурност. Някои ултраски групировки в Русия се заканиха, че ще създадат ад за гостуващите привърженици. По време на Европейското първенство във Франция се стигна до кървави сблъсъци между руски и английски хулигани.