Изкуство и Общество

Жена отправи предизвикателство към Путин (СНИМКИ)

Известната руска телевизионна звезда Ксения Собчак обяви официално, че ще се кандидатира за президент на изборите през март догодина, предаде ТАСС.

„Като всеки руски гражданин, имам правото да се кандидатирам на президентските избори. Реших да се възползвам от това си право, дори и само защото съм против всички, които обикновено се възползват от него“, заявява Собчак във видеоклип, публикуван на новооткрития сайт на нейната кампания.

Ксения е дъщеря на Анатолий Собчак, кмет на Санкт Петербург през 90-те години. През 2011 и 2012 г. тя се присъедини към протестите срещу Кремъл, но не отправи критики към президента Владимир Путин, който някога е бил заместник на баща й.

Действащият държавен глава все още не е заявил дали ще се кандидатира за нов мандат, но очакванията са това да се случи.

По-рано опозиционният лидер Алексей Навални предупреди Собчак, че с евентуална кандидатура тя ще помогне на Кремъл, защото ще раздели опозицията. Самият Навални е най-известният съперник на Путин.

Ксения Собчак, понякога наричана „руската Парис Хилтън“, е звезда от множество телевизионни предавания и главен редактор на модно списание „Офисиел“. Ако има намерение да се кандидатира като независим кандидат, тя ще трябва да събере 300 000 подписа в своя подкрепа.

В писмо, публикувано на сайта на в. „Ведомости“, Собчак подчертава, че нейната кандидатура ще стане ана…