Бизнес и Политика

Трети опит за търг за най-дългия и скъп тунел – „Железница“

Прекратената заради открити от агенцията по обществени поръчки нарушения процедура за избор на строител на най-дългия тунел в България – „Железница“, отново е стартирана. В четвъртък агенция „Пътна инфраструктура“ обяви нов търг за проектирането и строителство на тунела, който е част от магистрала „Струма“, пише в. „Капитал дейли“.

Прогнозната цена остава 250 млн. лв. без ДДС, както и предишния път, а самата поръчка е разделена отново на три позиции – строителство на пътя преди и след тунела, както и на самото съоръжение.

В края на септември Пътната агенция спря поръчката за строителство на тунел „Железница“ месец преди срока за оферти, което е вторият провал на тази процедура. Поводът беше, че „в движение“ са били променени изисквания за предишен опит и технически възможности на кандидатите, заради което и агенцията по обществени поръчки е обявила, че няма как процедурата да продължи по законен начин – новите изисквания променят кръга от потенциалните участници. Така поръчката бе спряна, а новият срок, който сега Пътната агенция дава за набиране на оферти, е 27 ноември.

Тунел „Железница“, който ще се намира в района на Симитли, ще бъде с дължина 2 км, което го прави почти двойно по-дълъг от сегашния най-дълъг тунел в България – „Витиня“, който е част от магистрала „Хемус“. Заради сложността на съоръжението първоначално се предвиждаше строителството му …