Изкуство и Общество

ЕС продължава преговорите с Турция

ЕС ще намали с 25 процента финансовата помощ, която Турция получава като кандидат за член на съюза. За това се договориха европейските лидери на приключилата среща на върха в Брюксел. Средствата за Турция по споразумението за миграцията ще продължат да бъдат изплащани, съобщи БНТ.

Европейските лидери се разбраха днес да възложат на Европейската комисия да намали с 25 процента финансирането, което Анкара получава от предприсъединителни фондове.

Според българския премиер Бойко Борисов някои от страните са искали пълно спиране на предприсъединителната помощ за Турция. Тази мярка обаче няма да засегне споразумението между Брюксел и Анкара за мигрантите. Средствата по него ще продължат да се изплащат.

„Първо, парите по споразумението – тези милиарди, които се дължат, за да държат мигрантите в Турция, не се пипат. А по предприсъединителните фондове – мненията са в рамките на 75 процента да останат за Турция. Разбира се и Комисията ще се изкаже по въпроса“, заяви Борисов.

България и Гърция ще получат пари за новото жп трасе Русе-Кавала-Солун. За това се разбраха двамата премиери на среща с Жан-Клод Юнкер.
Твърденията за провал на преговорите по Brexit са силно преувеличени, просто напредъкът не е достатъчен, каза президентът на Съвета Доналд Туск.

Британският премиер Тереза Мей не отрече, че на Лондон може да му се наложи да плати повече от плануваните 20 млрд. паунда за излизането си от ЕС.

Тя разгова…