Изкуство и Общество

Серопозитивен заразил 57 души – умишлено!

Прокуратурата в италианската столица Рим поиска доживотен затвор за 33-годишен мъж, който умишлено е заразил 57 души в периода 2008 – 2013 година, съобщи Il Fatto Quotidiano.

Главната прокурорка Елена Нери поиска доживотен затвор за Валентино Талуто, както и две години в строг тъмничен затвор. Според обвинението младият италианец целенасочено и умишлено е причинил разпалване на заболяването, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност.

Подсъдимият беше наречен от италианските медии „Заразителят на Рим“. Талуто, който е от сицилиански произход, бил заразен с вируса на СПИН през 2006 г. от жена. Когато разбрал това, решил да си отмъсти на нежния пол със същото. Започнал да търси усилено партньорки – предимно млади жени, с които искал да преспи още след първата им среща, но без каквито и да било предпазни средства.

Италианецът обяснявал на жертвите си, че бил алергичен към латекса – материала, от който се правят презервативите. Друг път пък показвал току-що направено фалшиво изследване на кръвта, от което се виждало, че той е напълно здрав и без никакви проблеми.

Освен пряк заразител със СПИН, Валентино Талуто е и косвен – някои от партньорките му за една нощ са били омъжени и впоследствие са заразили и съпрузите си. Според медиите на Апенините сред доказаните общо 57 жертви на мъжа имало и две деца, на които майките предали болестта. Дали съдът ще постанови поисканото от прокурорката Елена Нери най-те…