Изкуство и Общество

Токио: Императорът ще абдикира

Осемдесет и три годишният император на Япония Акихито ще абдикира на 31 март 2019 г., твърди в. „Асахи шимбун“, като цитира правителствени източници. Това ще е първата абдикация на японски монарх за повече от 200 години, предаде Reuters.

Според вестника, преди да огласи датата официално, премиерът Шиндзо Абе вероятно ще разговаря през ноември с официални служители и членове на императорската фамилия.

Говорител на императорския дворец заяви, че „още нищо не е решено“ във връзка с датата за абдикация на монарха.

Акихито шокира страната миналата година, когато изрази желание да се оттегли след близо три десетилетия на трона, посочвайки като мотив напредналата си възраст и здравословните проблеми.

Изненадващото изявление създаде ред затруднения, тъй като в Страната на изгряващото слънце няма законов текст, предвиждащ императорът да слезе от трона – предполага се да остане на него доживот. Подновена беше и дискусията за принципа, според който само мъж може да наследи японския престол.

Закон, позволяващ на император Акихито в срок от три години да абдикира поради напреднала възраст в полза на 57-годишния сега престолонаследник принц Нарухито, беше приет през юни от парламента на Япония.