Изкуство и Общество

Джими Картър е готов да замине за Северна Корея

Бившият президент на САЩ Джими Картър изяви готовност да замине за Северна Корея и лично да преговаря с властите в страната, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Картър заяви, че е готов да помогне на администрацията на президента Доналд Тръмп да разреши въпроса с напрежението с КНДР. Той вече е разговарял със съветника на Тръмп по сигурността генерал Хенри Макмастър, който на този етап не се е съгласил на подобен вариант.

„Аз съм готов да ида и да преговарям. Вече съм заявил на хората от правителството, че ако имат нужда от мен съм готов да им помогна. Според мен там просто искат да спасят режима си. Мисля си, че силно надценяваме влиянието, което Китай има над Северна Корея. Не знам Ким Чен – ун да е ходил в Китай. Смятам, че КНДР има модерно ядрено оръжие, което би могло да унищожи Южна Корея, Япония и някои от американските крайбрежни територии. Трябва да действаме правилно. Това е важно за нас“, заяви Картър.

Той вече е пътувал за преговори с Пхенян по време на управлението на президента Бил Клинтън през 90-те години на миналия век. Картър е демократ, който беше президент на САЩ между 1977 и 1981 г.