България Север

Княз Никита Ростовский дари на Плевен ценни картини

Роденият в България руски княз Никита Лобанов-Ростовский дари на Плевенските военно-исторически музеи и Община Плевен две цветни литографии от 1896 година. Ценните картини бяха представени от члена на инициативния комитет за честването на 140 години от Плевенската епопея Румен Петков по молба на собственика. Едната от картините ще влезе в експозицията на Плевенските военно-исторически музеи, а другата е предоставена на плевенския кмет и ще бъде изложена на подходящо място.

„Картините са уникална с това, че представят император Александър Втори с такава униформа и с цялата му свита. С участието на министъра на войната, членове на правителството, големи руски пълководци и княз Лобанов, Ростовский счита, че с това той ще помогне сбирката на нашите Военно-исторически музеи да има по-голяма пълнота и представителност за онзи период от състоянието на Руската империя и държава” – каза Петков при представянето.

Литографиите бяха приети официално от директора на РВМИ – Плевен и кмета Георг Спартански. Румен Петков обяви, че княз Ростовский от името на руското общество в Лондон кани Емилия Зорнишка на 3 декември в британската столица на годишното научно събиране да изнесе научно съобщение, в което да бъде представена Плевенската епопея и нейната роля за освобождението на България. Петков припомни, че в Лондон три улици носят името на Плевен и това е достатъчно показателно за респекта, който историята на нашия град предизвикват в чужбина.

Петков допълни, че княз Ростовский с голяма благодарност е приел поканата да участва в честванията за 140-годишнината на Плевенската епопея и ще посети Плевен от 8 до 11 декември. По покана на Плевенския митрополит Игнатий за тържествата ще вземе участие и висш представител на Руската православна църква.

Натиснете тук за да видите презентацията.

 

 

Материалът Княз Никита Ростовский дари на Плевен ценни картини е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.