Изкуство и Общество

На чехите им писна

„Земетресение“, „ураган“, „цунами“: след парламентарните избори в Чехия медиите не пестят катастрофическите обобщения. Защото в една от най-старите и най-стабилни демокрации в Средна и Югоизточна Европа 60 на сто от избирателите гласуваха за партии, които са против истаблишмънта и против елитите. При това в една безпримерно добра икономическа ситуация! За държава-членка на ЕС това е повече от тревожно, пише в коментара си Кено Ферзек.

Според първите международни коментари, Чехия залита надясно и поема по път, сходен с този на съседите от Полша и Унгария. Но колкото и основателни да са тревогите от изборните резултати в страната, важно е да се направят и няколко уточнения. Обобщения от типа на „Източна Европа залита надясно и клони към евроскептицизъм“ звучат просто като общ упрек към целия регион и не обясняват нищо.

Те не са „ограничени десни радикали“

Повечето чешки избиратели, които гласуваха против „системата“, изобщо не са някакви ограничени десни радикали. На тях просто им е писнало от политическото затлъстяване на елита. Много важни реформи в областта на социалното дело, здравеопазването или образованието вече от години тъпчат на място, на регионално и местно равнище процъфтяват клиентелизмът и шуробаджанащината, а част от чехите живеят с убеждението, че модерното време им е причинило само загуби. Освен това политици като президента Милош Земан през последните години трайно отр…