Бизнес и Политика

АИКБ до Ангелкова: Създавате икономически риск

АИКБ изпрати писмо до министъра на туризма Николина Ангелкова във връзка с подготвяната сериозна промяна в правилата, определящи стопанисването на морските плажове в страната, внесено в Министерство на туризма. В него се посочват рисковете от новите правила.

Вижте пълния текст на писмото:

Членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в която са представени над 10 000 компании, осигуряващи работа на над 500 000 души, изразяват безпокойството си от подготвяна сериозна промяна в правилата, определящи стопанисването на морските плажове в страната.

Преместваемите магазини и заведения работят на пазарен принцип в условията на конкуренция помежду им и единствената логика за съществуването им е, че към тях има търсене от страна на туристите. Намеренията за премахване от всички плажове на преместваемите обекти с изключение на тези за спортни дейности, ще създаде неоправдан икономически риск в няколко направления.

Липсата на обекти за храни и напитки там, където са туристите, може да доведе до запълването на тази празнина от фирми и физически лица от сивия сектор, които да предлагат на плажа нерегламентирани храни и напитки.

От друга страна, чуждестранните и българските гости, които са на Черноморието без включено изхранване в туристическия пакет, ще са принудени да решат проблема като внасят и консумират на плажа храни и напитки, закупени другаде, което ще ни върне в годините далеч преди 21 век.

Всич…