България Север

Обсъждат закриването на ОУ „Васил Левски” в Беглеж на следваща сесия

Днес плевенските общинските съветници след тежък дебат решиха да отложат предложението

След близо едночасов тежък дебат днес Общинският съвет на Плевен реши да отложи за следваща сесия предложението за закриване на ОУ „Васил Левски” – село Беглеж. За отлагане на точката гласуваха 36 от съветниците, 2 бяха „въздържал се“ и нито един “против“.

Предложението за закриване на ОУ „Васил Левски” – с. Беглеж бе под номер 13 в дневния ред на днешното редовно заседание. При представяне на точката кметът Георг Спартански посочи, че през учебната 2017/2018 година в училището се обучават 34 ученици и 8 деца в подготвителна полудневна група. Справка от отдел „Гражданска регистрация“ при Община Плевен за броя родени деца в селото показва, че техният брой не отговаря на изискванията по нормативни документи за сформирането на паралелка в първи клас през предстоящите учебни години. Не е достигнат минимумът и за формиране на самостоятелни паралелки в V – VII клас, което налага съществуването на слети и маломерни паралелки и води след себе си сериозно дофинансиране. Предложението при тази ситуация е ОУ „Васил Левски“ – с. Беглеж да бъде закрито, считано от учебната 2018/2019 г., а учениците – насочени към ОУ „Антон Страшимиров“ – с. Бохот.

При последвалия сериозен дебат по предложението мнения изказаха съветници от различните политически групи, като всички бяха единодушни, че в случая става дума за тежко решение, което изисква внимателно разяснение на ситуацията и срещи на място с хората в Беглеж.

В залата присъстваха и кметът на село Беглеж Георги Данов, Румяна Цанкова – упълномощен представител на Обществения съвет при кметство село Беглеж и Калинка Борисова – директор на ОУ „Васил Левски“ в Беглеж. „Нашето училище съществува от 180 години. Да, днес децата ни настина са малко, но бих желала да дойдете на място и да чуете мнението и на родителите. Тези деца, които сега учат в Беглеж, няма да отидат никъде другаде да учат. Те просто ще останат на улицата“, обърна се към общинските съветници г-жа Борисова.

Становища в защита на ОУ „Васил Левски“ до Общинския съвет са внесли още близките на Гена Димитрова, Обществен съвет при кметство село Беглеж и кметът на Кметство Беглеж Георги Данов.

След поредицата изказвания в залата бе направено предложение за прекратяване на дебатите, след което Общинският съвет реши предложението за училището в Беглеж да бъде отложено за следващо заседание.

Материалът Обсъждат закриването на ОУ „Васил Левски” в Беглеж на следваща сесия е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.