Изкуство и Общество

Кметът на Анкара подаде оставка

Кметът на турската столица Анкара Мелих Гьокчек подаде оставка от поста си под нарастващ натиск от президента Реджеп Ердоган върху местни служители преди изборите през 2019 г., съобщи Reuters.

Гьокчек, кмет на втория по големина турски град от 1994 г., обяви още в началото на седмицата, че ще подаде оставка. Той стана петият кмет от управляващата Партия на справедливостта и развитието, който се огъва под натиска на президента.

„Аз само изпълнявам искане на Реджеп Ердоган“, заяви Гьокчек в реч в Анкара като на моменти изглеждаше, че едва сдържа сълзите си. „Това не е, защото мисля, че съм неуспешен, аз съм уморен“, каза градоначалникът.

Кметът на Истанбул, който с петнадесетте си милиона жители е най-големият град в Турция и почти три пъти по-голям от столицата Анкара, също подаде оставка наскоро.

Централното правителство пое контрол върху десетки кюрдски общини в югоизточната част на страната, обвинявайки кметовете за връзки с тероризъм и назначи свои доверени лица при действащото извънредно положение. Една трета от населението на страната в момента живее в райони без избрани от народа градоначалници.

Ердоган, който е начело на партията от 2002 г., предупреди за „умора“ в ПСР и обеща да съживи ентусиазма на терена.