България Север

Елена Минковска взе участие в обучение на Balkan Museum Network

снимка: ЕМО „Етър“

Елена Минковска, от екипа на Етнографски музей на открито „Етър”, взе участие в обучение, на тема „Увеличаване и подобряване на достъпността на хора със специални потребности”, което се проведе в музея в сръбския град Княжевац.

Инициативата е организирана от Balkan Museum Network и в нея се включиха 20 представители на музеи и неправителствени организации от Сърбия, Македония и България.

„Обучението има за цел да направи музите по-достъпни за хора със специални потребности и да ги улесни като потребители на културното наследство. Част от музеите в Македония и Сърбия работят по решаването на този проблем, предоставяйки рампи – временни или постоянни, тактилни изображения на фрагменти от стенописи или на картини, надписи с Брайлова азбука, лупи за по-лесен прочит на описанията на предметите и други”, разказа Елена Минковска.

Представителят на ЕМО „Етър” информира, че по време на обучението са направени анализи и са търсени решения на различни интелектуални, социални и физически бариери , които хора с увреждания срещат в музеите. Споделени са и постиженията на няколко културни институции в разширяването на възможностите за достъп на хора с увреждания.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730