Изкуство и Общество

Москва: Писна ни от обвиненията на Вашингтон

Няма нито едно доказателство за руска намеса в президентските избори в САЩ. Това заяви първият дипломат на Москва Сергей Лавров в момент, когато разследването във Вашингтон се разраства и вече има трима обвинени, предаде ТАСС.

„Обвиняват ни без нито едно доказателство, че се месим в изборите не само в САЩ, но и в други страни“, възмути се Лавров на пресконференция.

Американското правосъдие повдигна обвинения срещу трима души от предизборния екип на президента на САЩ Доналд Тръмп, включително срещу бившия му шеф Пол Манафорт. Те са обвинени в заговор срещу САЩ, пране на пари, подаване на фалшиви декларации и недеклариране на сметки в чужбина. Обвинителният акт обаче не споменава за таен сговор между Тръмп и Кремъл.

Наложените от Вашингтон антируски санкции „целят не само да позакърпят т. нар. трансатлантическа солидарност, не само да накарат европейците да вдигнат разходите за отбрана, но и да поизместят Русия от позициите й на оръжейния пазар“, каза Лавров на среща с Асоциацията на европейския бизнес.

САЩ използват Крим и Донбас като удобен повод за недобросъвестна конкурентна борба. Те подлагат на натиск европейски компании, които сътрудничат с Кремъл, но нямат „нищо общо с онова, което прави Москва“ – включително присъединяването на Крим и ситуацията в Източна Украйна, заяви руският външен министър.

Лавров отново потвърди готовността на Москва да подобри отношенията си с…