България Север

До седмица всички общини в Плевенско ще бъдат готови за зимното поддържане на пътищата

На заседание на Кризисния щаб по бедствия и аварии при областния управител беше обсъдена готовността за зимното поддържане на пътищата в област Плевен. На заседанието бяха разпоредени неотложни превантивни мерки за организацията на зимното поддържане и готовността за бедствия и аварии, породени от зимната обстановка. На срещата присъстваха представители от 11-те общини и всички институции и ведомства, които имат отношение по проблемите със зимната обстановка, като Пожарна и аварийна безопасност, Областната дирекция на полицията, Областното пътно управление.

„Всички общини докладваха за сключените договори за зимно почистване, като се установи, че някои са още в процес на процедура по обявяване на обществени поръчки. Единствено общините Никопол, Долна митрополия и Гулянци все още нямат окончателно сключени договори с фирми за почистване, но ни увериха, че до седмица ще успеят да се справят”, информира областният управител Мирослав Петров. Той допълни, че 70 % от необходимите материали, като пясък и луга вече са заредени в 15-те опорни пункта в областта. От Областното пътно управление са информирали и за доставени 20 тона студена смес за попълване на дупки, която може да се ползва и при зимни условия. До 6 ноември е срокът за докладване на министър-председателя и Министерския съвет за готовността за зимно почистване в Плевенско.

Мирослав Петров добави, че на заседанието е била разгледана допълнителна точка, касаеща състоянието на язовирите в областта. Представителите на общините са заявили, че към момента няма ситуация, която буди тревога. Продължава обаче работа по проблемния язовир „Николаево 5”, за който има издадени предписания и чиято стена беше отнесена при пороя през месец юни.

 

Материалът До седмица всички общини в Плевенско ще бъдат готови за зимното поддържане на пътищата е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.