Изкуство и Общество

От Пентагона подвели британците за Ирак

Гордън Браун, който по време на събитията в Ирак беше министър на финансите, твърди, че тогавашния премиер Тони Блеър е използвал тезата, че Ирак притежава оръжия за масово поразяване, за да отстоява нуждата от присъединяването на Великобритания към военните действия, съобщи БНР.

Американското министерство на отбраната е знаело, че Саддам Хюсеин няма такива оръжия, но е не е информирало за това Великобритания, твърди Гордън Браун.

В рамките на това обвинение бившият премиер заявява, че тайният доклад на американското разузнаване за Ирак никога не е бил предоставян на Великобритания и че ако това бе станало, събитията е нямало да се развият по този начин.

Гордън Браун допълва, че показанията, които дава, никога не са били обект на разследването на „комисията Чилкът“, която заключи, че Великобритания е избрала да се присъедини към инвазията в Ирак, преди да са били изчерпани всички мирни опции за разоръжаване.

Политическите наблюдатели посочват, че намесата на Браун в случая ще поднови дебата за британското решение за присъединяване към предвожданото от американците нахлуване в Ирак през 2003 година.