Изкуство и Общество

Мъртвецът от Червения площад – къде му е мястото?

Този път дебатът бе подет от двама коренно различни политици – от известната телевизионна водеща и кандидатка за президент Ксения Собчак и от чеченския държавен глава Рамзан Кадиров. Президентът на Чечения смята, че е грешка „на Червения площад, в самото сърце на Русия, да е изложен ковчег с мъртвец в него“. Ксения Собчак пък, която е дъщеря на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, обяви в интервю, че ако спечели президентските избори през март 2018, ще се погрижи за това Ленин да бъде погребан.

Този въпрос обаче в момента изобщо не е на дневен ред, подчерта правителственият говорител Дмитрий Песков. Подобна позиция застъпва и Валентина Матвийенко, говорителка на Горната камара на руския парламент и някогашна губернаторка на Санкт Петербург. Тя се надява да бъде намерен „безконфликтен“ път за решаването на въпроса за погребението на Ленин. По думите ѝ, все още имало много хора, за които Ленин имал голямо значение. Тези хора имали правото да настояват за това техните лични убеждения да бъдат уважавани. „Русия не се нуждае от нови конфликти“, каза още тя.

Валентина Матвийенко, която минава за една от най-верните привърженици на президента Путин, вярва, че някой ден въпросът дали Ленин трябва да бъде погребан ще бъде зададен на национален референдум. „Това обаче няма да е днес, нито утре“, заяви тя пред списание „Аргументи и факти“.

Путин и балсамираният Ленин

Шефът на руските …