Изкуство и Общество

Тръмп към Пхенян: Готов съм да използвам военна сила

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Северна Корея, че въоръжените сили на страната са готови да използват целия спектър от военни средства, ако се наложи да защитават себе си или своите съюзници, съобщи „Ройтерс“.

Тръмп каза на съвместна пресконференция с южнокорейския президент Мун Дже-ин, че е готов да направи всичко необходимо, „за да попречи на севернокорейския диктатор да заплашва животи“.

Американският президент все пак изрази надежда, че няма да се стигне до военен конфликт с Пхенян. За пореден път обаче той изрази решимост да използва военния арсенал на САЩ, ако режимът на Ким Чен-ун застраши националната сигурност.

„Не можем да позволим Северна Корея да заплашва всичко, което сме изградили“, каза президентът на САЩ при посещението в Южна Корея. Той призова Северна Корея да постъпи правилно и каза, че „вижда някакво движение“, но отказа да даде подробности.

Американският държавен глава беше посрещнат с официална церемония в столицата Сеул, след което проведе разговор с южнокорейския си колега. Мун изрази надежда, че посещението на Тръмп ще успокои тревогата на южнокорейците във връзка със Северна Корея и ще бъде „повратен момент за уреждането на севернокорейския ядрен въпрос“.