Изкуство и Общество

ЕС готви черен списък на местата, наречени „Данъчен рай“

Черен списък на данъчните убежища ще има до края на годината по настояване на Европейския съюз. Появата му беше провокирана от скандалните разкритията около „Панамските досиета“ 2 или т.нар. „Парадайз пейпърс“ (Paradise Papers), съобщи „Сега“.

Те показват как известни компании като Apple и Nike и знаменитости като британският пилот от Формула 1 Люис Хамилтън, Боно от U2, както и британската кралица Елизабет II скатават милиони от данъци чрез определени схеми, като прекарват парите през места, наречени „Данъчен рай“.

Тъй като държави с данъчни облекчения като Ирландия, Малта и Люксембург не са склонни да изгонят клиентите си, страните членки на ЕС повече от година се опитват да финализират черния списък с данъчни убежища извън съюза. Този път еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси е категоричен – черният списък трябва да бъде готов до края на годината.

На провелата се среща на финансовите министри от ЕС в Брюксел Paradise Papers, Panama Papers и скандалът LuxLeaks бяха основни теми. Финансовите министри на държавите членки на съюза обсъждат санкциите за така наречените „тайни зони.