База Данни Картини

Султанка Петрова: Има надежда да възродим България, но трябва да задържим младите хора в страната

Султанка Петрова: Има надежда да възродим България, но трябва да задържим младите хора в страната

 

 

Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Къде се чувства по-добре – в Народното събрание или в МТСП.

    „Къде се чувствате по-добре – в Народното събрание или в министерството?”, попита в началото на разговора водещата Клара Маринова. Султанка Петрова отговори, че за нея е много важно това, което прави, да има добър отзвук в обществото. Тя продължи, че и на двеме места се чувства добре, но на сегашната си позиция има по-добри възможности да комуникира с хората и да работи с тях, както и да развива своята визия за бъдещето на България.

Бюджет 2018.

    „Нарекохте бюджета за 2018 г. социален, как ще защитите този термин?”, попита водещата Клара Маринова. Султанка Петрова заяви, че това е може би най-добрият бюджет, правен в България. Тя подчерта, че доста средства се дават за образование, здравеопазване и социални дейности. Водещата отбеляза, че наливането на пари в нереформирани сектори няма да доведе до добри резултати. Заместник-министърът отговори, че самата тя винаги е настоявала, че трябва да има адекватни промени и реформи.

   Султанка Петрова обясни, че в предишното Народно събрание е била предложила увеличение на заплатите на социалните работници, то обаче е било отхвърлено. Затова много се радва, че в бюджета за следващата година е предвидено сериозно увеличение на възнагражденията на тези работници. Тези хора работят в тежки условия с много отговорности и заслужават това увеличение.

Демографската криза и проблемите на пазара на труда.

   Султанка Петрова заяви, че за съжаление по време на прехода демографската политика е била сериозно замитана и се е извеждала на преден план само по време на избори. Тя продължи, че в момента демографската ситуация е доста тежка. „Но слава Богу, има надежда и ние бихме могли да възродим България. България обаче би могла да бъде възродена само ако положим усилия да задържим младите хора в страната!”, категорична бе тя. Трябва да използваме и ресурси като българите зад граница.

   Заместник-министърът обяви, че ще се положат много сериозни усилия ромските общности да бъдат вкарани на пазара на труда. Ако те отказват работа ще бъдат спирани и социалните им помощи. МТСП предлага много възможности тези хора да бъдат включени на пазара на труда, има както национални, така и европейски програми, които дават възможност да бъдат мотивирани хората, които не се включват в пазара на труда. „Трябва да имаме отговорност, аз мисля, че стъпките, които правим, са в правилната посока и се надявам от следващата година наистина да има активни действия в посока равенство пред закона и всички да бъдат включени на пазара на труда! Правилната посока, в която трябва да вървим, е всички да работят и тогава вече да има и някаква справедливост!”, категорична бе Султанка Петрова.  

   Султанка Петрова обясни, че заедно със своите експерти са започнали регионални срещи за разработване на регионални демографски политики, защото регионалните различия вече стават доста големи. Една от първите срещи е била във Видин. Анализът вече е направен, той е изпратен на областният управител на област Видин. „Надявам се да продължим да работим заедно, защото експертите от МТСП биха могли да бъдат изключително полезни в разработването на тези регионални демографски политики и най-важното, биха могли да бъдат полезни при кандидатстване и по европейски проекти. Възнамеряваме да направим мобилни групи, за да бъдем в помощ на хората, които работят в тези населени места!”, обясни Султанка Петрова. Тя добави, че за съжаление в тези населени места липсва и капацитет. На много места хората имат желание да се включат в различни програми и проекти, но няма достатъчно подготвени кадри, които да ги разработят.

       Султанка Петрова обясни, че има постановление на МС, според което помощи ще се отпускат само за деца, които посещават подготвителни групи в детски градини и училища. Тя подчерта, че е изключително доволна от тази стъпка, защото образованието е най-важното нещо, към което трябва да се стремим. Ние имаме изключително голяма нужда от човешки капитал. Заместник-министърът изрази и своето задоволство от въвеждането на „синя карта”, която ще дава възможност на хора от трети страни да се включат на пазара на труда в България. Всички тези решения са в правилната посока. „Много се надявам чрез тези добри стъпки да се сложи едно равновесие в изискванията на трудовия пазар в България. Защото ние наистина имаме нужда от много добре подготвени кадри!”, завърши Султанка Петрова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 8 ноември 2017 г.