Изкуство и Общество

Кмет влиза в затвора. Издигнал монумент на фашистки генерал

Италиански кмет и двама общински съветници бяха осъдени на затвор заради издигането на монумент на един от топ командирите на фашисткия лидер Бенито Мусолини, съобщи The Local.

Кметът Ерколе Вири получи присъда от осем месеца, докато двамата общински съветници – по шест месеца. Паметникът на Родолфо Грациани е бил издигнат в селцето Афиле, намиращо се близо до столицата Рим.

Монументът е струвал €130 000 на местните данъкоплатци. Кметът и съветниците бяха признати за виновни по обвинения в защита на фашистките идеали. Грациани е осъден след края на Втората световна война във военни престъпления.

Ерколе Вири заяви, че присъдата е политически мотивирана. Той посочи, че няма намерение да разрушава паметника. По думите му няма доказателства, че един от най-приближените хора на Мусолини е военнопрестъпник.

Родолфо Грациани командва военните операции на италианските въоръжени сили в Африка по време на Втората световна война. Той е единственият от италианските високопоставени военни, останали верни на Мусолини след преврата на Дино Гранди.