Изкуство и Общество

Руското външно министерство разкритикува Румен Радев

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отправи критики към българския президент Румен Радев. Тя заяви, че не го е чула да казва нищо за оскверняването на руски паметници в страната ни, съобщи EurAsia Daily.

„Цялата дискусия показа, че има опит да се измести разговорът от фактите, от реална оценка на ситуацията с паметниците, към руслото на историята“, заяви говорителката на руското дипломатическо ведомство.

Между Москва и София се зароди полемика за това кой е спасил българските евреи по време на Втората световна война. От Кремъл посочиха, че Червената армия е отговорна за спасяването на животите на евреите. Не закъсня отговорът на България.

Държавният глава Румен Радев заяви, че става въпрос „или за дълбоко непознаване на историята, или за опит за провокация“.

„Историческата част нека си я коментират историците. Ние говорим, че е необходимо уважително отношение към паметниците на хората, отдали живота си не само да освободят, но и да защитят народите, живота на конкретни хора, от фашизма и нацизма“, заяви Мария Захарова.

„Президентът на България нищо не е казал за оскверняването на руски паметници“, добави Захарова, пише „Дневник“. Тя изтъкна също, че в България тези паметници все по-често са нападани и осквернявани от вандали, но не се вижда адекватна реакция, не се довежда докрай наказването на хора, които стават все по-агресивни. „Те …