База Данни Картини

Милка Христова: Новият здравен министър трябва да обърне лице към общинското здравеопазване

Милка Христова: Новият здравен министър трябва да обърне лице към общинското здравеопазване

 

 

Милка Христова,  заместник-председател на СОС от групата на „БСП-лява България“, в разговор с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Ремонтите в София.

    Милка Христова заяви, че сме чули поредните дози уверения, че се реализира контрол на контрола, че се реализират проверки и се налагат санкции. Това обаче показва, че като механизъм изобщо не работи и означава прахосване на публични средства.

   Милка Христова беше категорична, че проблемът започва още при изготвянето на техническата документация, начина, по който се избират самите изпълнители. Има сериозен проблем в критериите и начина, по който се оценяват офертите. Още по-драстичен е начинът на изпълнение. „Публична тайна е, че поръчките се печелят от едни и същи фирми, но изпълнението се прави от н-тата фирма подизпълнител, която обикновено разполага с нискоквалифицирана работна ръка и получава нищожна част от сумата, предвидена за съответния ремонт. И резултатите са видими!”, категорична бе Христова.

Казусът с „Бронзовата къща”.

    Милка Христова заяви, че е взела отношение по проблема, обяснила е, че няма да оценява естетическите качества на тази инсталация, дали тя се харесва или не като паметник на изкуството. Общинският съветник обаче каза, че е имала няколко принципни въпроса, на които не е получила никакъв отговор. Единият от тях е бил какво представлява това, което ще бъде поставено там – художествена инсталация, функционална сграда, архитектурен паметник? Във връзка с отговора на този въпрос трябва да се вземе решение коя наредба трябва да се спази. Тя добави, че на всичко отгоре липсват и геодезически изследвания, защото на мястото е бил мавзолеят, който има подземни съоръжения.

  Друг въпрос, на който не е получен никакъв отговор, е за финансирането. Не е била дадена нито една цифра. Само се е споменало, че Австрия ще поеме транспортирането и евентуално поставянето. Но по отношение на охраната, осветлението и т.н. няма и дума. „Остава се с впечатлението, че докладът представя едно решение, което предварително е взето някъде и от общинските съветници оставаше единствено да го утвърдят!”, категорична бе Милка Христова. Проблем е също така, че това решение не е минало през оценъчния контрол и мнението на столичани. Още по-странно е било, че е имало общински съветници, които са се съгласили, че общото становище не е готово, но са били готови да го гласуват.

Актуализацията на бюджета.

   Милка Христова обясни, че се предлага актуализация, според която 6 милиона да бъдат отделени за изграждане на метрото, 1 милион за ремонт на вътрешноквартални улици и 1 милион за осветление на улици и площади. Според БСП е редно тези предложения да бъдат придружени със списък на улиците, които се предлага да се ремонтират и обектите, които ще бъдат осветявани. На общинските съветници обаче им е било казано едва ли не, че това не е необходимо, а те трябва да разчитат на добросъвестността и оперативността на заместник-кметовете и кметовете на райони. „Липсата на конкретни обекти препятства контрола за прозрачност и контрола по какви критерии се разпределят средствата!”, категорична бе Милка Христова.

Ремонтът на бул. „Дондуков”.

    Милка Христова беше категорична, че оценката вече е дадена от гражданите. Това е поредното лошо изпълнение, съпътствано с многократни отлагания. В момента се обяснява, че закъснението се дължи на допълнително възникналата процедура и спора между Столична община и МК дали да се използват павета или не. Това в никакъв случай не може да удовлетвори софиянци и да им спести неудобствата. Според Милка Христова такива ремонти трябва да бъдат правени, но много обмислено и с точно разчетена транспортна карта.

Оставката на здравния министър и проблемите в здравеопазването.

   Милка Христова заяви, че очаква който и да бъде номиниран за министър, да се обърне с лице към общинското здравеопазване. Според нея от разчетите става ясно, че общинското здравеопазване за поредна година ще бъде „завареното сираче”. Тя обясни, че гръбнакът на общинското здравеопазване са ДКЦ-тата и общинските болници. За доболничната помощ, която се осъществява в тях и би трябвало да е гръбнакът на общинското здравеопазване, се предвиждат едва 7 милиона. Общинският съветник отбеляза като съществен проблем и факта, че профилактиката в момента е напълно загърбена. Това на свой ред води до усложняване на заболяванията и висока цена за ниски резултати. Тя изрази очакванията си към новия здравен министър да преосмисли приоритетите, да се обърне с лице към общинското здравеопазване, да бъдат отделени повече средства за доболнична помощ, да бъдат дофинансирани клиничните пътеки.

   „С какви аргументи БСП и Корнелия Нинова предлагат болниците да не са търговски дружества?”, попита водещата Деница Гацинска. Заместник-председателят на СОС отговори, че цялата беда е започнала през 2000 г. с приемането на закона за лечебните заведения, който е преобразувал общинските и държавни болници и поликлиники в търговски дружества. „Когато превърнеш една услуга в стока и тя има своята цена – резултатът е ясен! Нашите предложения са това да бъде преосмислено, разбира се частните болници не могат да бъдат предмет на една такава промяна, лично моето виждане е, че няма пречка общинските болници и ДКЦ-та да се превърнат в общински предприятия, което означава, че те няма да формират бюджет, те ще бъдат финансирани от общинския бюджет, ще бъдат контролирани от Столична община и ще работят за здравето на хората, а не да приключат позитивно своя баланс, ерго разбирайте да формират печалба. И тогава, когато ние оценяваме как работи един ръководител и колектив, да не гледаме по това как той лекува и доволни ли са гражданите, а да ги оценяваме по това имат ли печалба или не, това е недостойно!”, завърши Милка Христова разговора си с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2 на 9 ноември 2017 г.