Изкуство и Общество

Какво е станало в Урал? Радиоактивен облак над Европа

Радиоактивен облак, съдържащ радиоактивния нуклид Рутений-106, е преминал над Европа, съобщи Френския институт за ядрена безопасност (IRSN). Възможно е причина за това да е инцидент в ядрена централа в Русия или Казахстан, пише „Гардиън“.

Нивата на радиоактивния нуклид обаче не са били опасни за здравето на европейските граждани. Концентрацията на радиоактивния елемент е над стандартните норми, но е далеч под праговете, които представляват заплаха за хората и околната среда.

Според френския институт в края на месец септември са отчетени повишените нива, а първоизточникът е в планинската верига Урал. През следващите дни измерванията в няколко европейски станции са показали присъствието на Рутений-106 в атмосферата.

От института не смятат, че става въпрос за инцидент в ядрен реактор, защото в този случай в облака щяха да бъдат регистрирани и други радиоактивни и опасни вещества. По-вероятно е да става въпрос за предприятие за преработка на ядрено гориво.

„Руските власти обявиха, че не им е известно да има инцидент на тяхна територия“, заяви пред „Ройтерс“ директорът на IRSN Жан-Марк Перес. В началото на месец октомври са били отчитани по-високи нива на рутений, но постепенно нивата са намалели.