България Север

Двама рецидивисти застават пред съда за грабеж на златно колие

На 13 ноември 2017 г. от 9,30 часа състав на Плевенския окръжен съд ще гледа дело срещу двама бивши затворници за грабеж на златно колие от жена.

Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Плевен срещу Латин М. и Мирослав О. е за това, че на 26.07.2016 г. около 16.30 ч. в град Плевен, на ул.“Иван Вазов“, в съучастие отнели чужда движима вещ – златно колие 14 карата, 25 грама за 1 750 лв., от владението на жена от същия град, с намерение противозаконно да го присвоят, като употребили за това сила и грабежът представлява опасен рецидив (Латин М. – престъпление по чл. 199 ал. 1 т. 4, вр. с чл. 198 ал. 1, алт. 1, вр. с чл. 29, ал. 1 б. „А” и б. „Б”, вр. чл. 20, ал. 2 от НК; Мирослав О. – престъпление по чл. 199 ал. 1 т. 4, вр. с чл. 198 ал. 1, алт. 1, вр. с чл. 29, ал. 1 б. „А”, вр. чл. 20, ал. 3 и 4 от НК)

Двамата обвиняеми се познавали от престоя им в затвор Плевен. Там Мирослав О. бил давал на Латин М. вещи, в резултат на което вторият задлъжнял. На 26.07.2016 г. случайно се срещнали в гр. Плевен. Мирослав споделил, че поради загуба на сума на хазартни игри, имал нужда от парите, които Латин му дължал от затвора. Латин отвърнал, че няма, а Мирослав му заявил, че ще му ги върне, като извърши престъпление – ще вземе ланец, след това да му го предаде и така ще си уредят сметките. Двамата се спрели на ъгъла на улиците „Ив. Вазов” и „Карлово”. В този момент по улицата се движела пострадалата, която носела торби с храна, а на врата си имала златно колие. Мирослав видял златното колие на врата на жената и я посочил с глава на Латин. Той й препречил пътя и хванал с дясната си ръка колието, но въпреки че го дръпнал няколко пъти, то не се скъсало. Уплашената жена започнала да вика. Тогава той й нанесъл юмручен удар в лицето и за да откъсне колието, я ударил няколко пъти в тялото и я блъснал назад. Жената паднала на земята, а нападателят й, стискайки в ръка скъсаното колие, избягнал. Малко по-късно двамата се срещнали на уречено място, за да се „разплатят“ с парчето от колието, което още същия ден било продадено в заложна къща за 400 лв.

 

 

Материалът Двама рецидивисти застават пред съда за грабеж на златно колие е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.