Изкуство и Общество

Биха шута на Хитлер. Хората си правели селфита

Восъчна фигура на Адолф Хитлер беше премахната от музей в Индонезия, защото посетителите много често си правели селфи снимки с фюрера, съобщи Би Би Си. В социалните мрежи били споделяни много кадри на посетители, снимали се с нацисткия лидер, който стои пред изображение с портата на концентрационния лагер „Аушвиц“.

От музея на индонезийския остров Ява обявиха, че премахват фигурата на Хитлер. Ръководството добави, че не е искало да предизвиква възмущение в обществото, а единствено да образова посетителите.

От еврейска организация за човешките права възроптаха срещу селфитата с Хитлер и поискаха незабавно да бъде отстранена фигурата от музея с восъчни фигури. В интернет дори се появиха снимки на група младежи, които правят нацистки поздрав в музея.

„Фонът е отвратителен. Той се присмива на жертвите на Холокоста“, обявиха от еврейската организация. Близо 1.1 милиона души, по-голямата част от които евреи, са загубили живота си в „Аушвиц“ през Втората световна война. Сред жертвите има и съветски военнопленници. Фигурата на Хитлер от музея в Ява е премахната по-малко от година, след като властите в град Джокякарта затвориха кафене с изцяло нацистка тематика и интериор.