Изкуство и Общество

750 000 поискаха свобода за каталунските лидери

750 000 души излязоха по улиците на Барселона, за да поискат свобода за сепаратистките лидери, които бяха задържани. Броят на протестиращите бе обявен от полицията в града, пишат испанските медии.

Демонстрацията, продължила около два часа, премина под лозунгите: „Свобода за политическите затворници!“ и „Вън окупационната сила“. Тя бе свикана от две граждански организации, които искат независимост. В началото на месец октомври в Каталуния беше проведен референдум за независимост, който бе определен като незаконен от Мадрид. Каталунският лидер Карлес Пучдемон бе арестуван в Белгия и по-късно освободен от съда.

Осем министри, задържани след приемането на декларацията за независимост, остават в предварителния арест. Сваленият премиер Карлес Пучдемон и четирима министри от кабинета му избягаха на белгийска земя.

Социологически проучвания сочат, че жителите на Каталуния са разделени поравно между отделяне и оставане в Испания. Испанската конституция определя нацията като неделима и гласи, че въпросите на националния суверенитет са от компетенцията на националния парламент в Мадрид, припомни „Асошиейтед прес“. Кметицата на Барселона Ада Колау обвини сваленото каталунско правителство на Карлес Пучдемон, че е довело испанската автономна област до катастрофа и заяви, че мнозинството каталунци са против обявяване на независимост.