България Север

Калорична храна за бедните и здравословна за богатите деца

снимка: БСП – Габрово

По-калорична храна за по-бедните деца и по-малко, и по-здравословна храна за по-богатите деца. Това бе изводът, направен след питане на депутатите от БСП Кристина Сидорова, Донка Симеонова и Виолета Желева до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, информираха от пресцентъра на левицата в Габрово.

По време на парламентарния контрол народните представители от БСП поставиха на вниманието на Вълчев въпроса за качеството на т.нар. безплатни закуски за деца, в подготвителните групи и ученици 1-ви – 4- ти клас.

Здравословното хранене на подрастващото поколение и качеството на безплатната храна за децата са основополагащи за бъдещото им физическо развитие. Лошото качество на предлаганите закуски последните години породи недоволство и доведе до много въпроси.

В тази връзка в цяла България възникна напрежение и се обяви кампания на родители в социалните мрежи, чрез която се публикуват и коментират безплатните закуски в учебните заведения.

Снимките, които представи габровският народен представител от левицата Кристина Сидорова, показват лошото качество на предлаганите хранителни продукти на децата. Това говори за липса на контрол от страна на Министерство на образованието и науката, както и за недостатъчен финансов ресурс.

Макар министър Вълчев да призна наличието на проблеми и недоброто качество на закуските за учениците, той предложи диференциран подход на хранене сред децата, тъй като според него по-бедните семейства предпочитали по-калорична закуска, докато тези родители с по-висок социален статус желаели нещо по-малко, но по-здравословно за децата си.

Сидорова се възмути от думите на Вълчев и изрази надежда това негово твърдение да е неволна грешка на езика, защото подобни подходи са изключително неблагоприятни, както за децата, така и за родителите.

“Нима на едно дете може да се обясни, че трябва да закусва сандвич, защото е по-бедно, а на друго – плод, тъй като е по-богато!?”, попита депутатът от БСП присъстващите от управляващото мнозинство в пленарната зала на Народното събрание.

“За съжаление налице е още един факт – от години парите, предвидени за закуска на децата остават непроменени – 48 ст. на ден, въпреки постоянно растящата цена на хранителните продукти”, допълни още Сидорова.

След диференцирания подход в образованието по отношение на учебниците за бедни и богати, които бяха предложени като черно-бели и цветни, стана ясно, че е на дневен ред такъв подход и по отношение на храната на учениците.

„Така социалните неравенства не просто се задълбочават, но и задълбочават кризата в обществото. Политиката на управляващото мнозинство за пореден път поставя разделителни линии. И тук изниква въпросът – Как образованието може да е приоритет на кабинета “Борисов”, щом в рамките на няколко месеца бяха предложени учебници и закуски за богати и бедни?!“, коментира още габровският депутат.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730